De tien beste dingen om te doen in Vaticaanstad & Rome

Een bezoekje aan Vaticaanstad is absoluut de moeite waard. Ik ben er inmiddels al meerdere malen geweest en blijf het telkens weer fascinerend vinden. Bang dat er niet genoeg te doen is? Dat is nergens voor nodig. In Vaticaanstad zelf kun je een aantal dingen doen, maar je kunt natuurlijk ook bezienswaardigheden in Rome bezoeken. De kleinste onafhankelijke staat ter wereld wordt namelijk geheel omringd door de Italiaanse hoofdstad. Kortom: een bezoek aan Vaticaanstad is een prima invulling van jouw dag wanneer je naar Rome trekt. Om ervoor te zorgen dat jij niets van de bezienswaardigheden in zowel Rome als Vaticaanstad mist, heb ik de tien beste attracties hier voor jou op een rijtje gezet. Doe je voordeel met deze Vaticaan en Rome tips!

1. Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein vormt het hart van Vaticaanstad. Dit plein heeft een lengte van 340 meter en is 240 meter breed. Kortom: wanneer jij in de kleinste staat ter wereld bent, is dit echt onmisbaar. Het plein wordt omringd door 284 zuilen en 88 pilaren. Ook vind je er 140 beelden van heiligen.

2. Sint-Pieterskerk

Wanneer jij het Sint-Pietersplein bezoekt, valt de Sint-Pieterbasiliek ook direct op. Deze katholieke kerk grenst namelijk aan het plein. Tot 1989 was deze basiliek de grootste ter wereld. De Sint-Pieterbasiliek werd tussen 1506 en 1626 gebouwd. De kerk werd ontworpen voor paus Julius II.

3. Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is de bekendste kapel van het Apostolisch Paleis, de woon- en werkruimte van de paus. Vroeger vonden er allerlei belangrijke vieringen plaats in deze kapel. Tegenwoordig wordt de kapel voornamelijk gebruikt voor het kiezen van een nieuwe paus. Indien dit gelukt is, komt er witte rook uit de schoorsteen. Zijn de kardinalen er nog niet over uit? Dan stromen er wolken zwarte rook naar buiten. Dit gebeurt twee keer per dag.

4. Vaticaanse Musea

De laatste van de bezienswaardigheden in Vaticaanstad die we hier behandelen zijn de Vaticaanse Musea. Deze samengevoegde groep bestaat in totaal uit 26 musea. Hier kun je onder meer fresco’s en schilderijen van bekende kunstenaars zien. Wil jij deze musea bezoeken? Dan adviseer ik je wel om van tevoren tickets aan te schaffen.

5. Colosseum

Aangezien Vaticaanstad in Rome ligt, kun jij de bezienswaardigheden in Rome ook mooi even meepakken. Ik raad je sowieso aan het Colosseum te bezoeken, maar dit was jij vast en zeker al van plan. Dit eeuwenoude amfitheater werd vroeger gebruikt voor gevechten tussen gladiatoren. Vroeger trokken er al vele mensen naar het Colosseum van Rome, maar vandaag de dag behoort dit bouwwerk nog steeds tot de bekendste en populairste bezienswaardigheden in Rome.

6. Pantheon

Wanneer we het hebben over Rome tips, mag het Pantheon natuurlijk ook niet ontbreken. Deze antieke tempel uit de 2e eeuw na Christus behoort tot de best bewaard gebleven Romeinse bouwwerken ter wereld. Met name de koepel in het Pantheon maakt dat het bouwwerk wat mij betreft zeker behoort tot de beste bezienswaardigheden in Rome.

7. Forum Romanum

We blijven nog even in de Romeinse tijd, want ook het Forum Romanum behoort wat mij betreft tot de beste bezienswaardigheden in de hoofdstad van Italië. Het Forum Romanum was in de gloriejaren van het Romeinse Rijk namelijk het politieke, juridische, religieuze en commerciële middelpunt van de stad.

8. Trevifontein

Ga jij Rome bezoeken? Dan moet je natuurlijk ook even langs de Trevifontein. Dit is namelijk de grootste en bekendste fontein van Rome. De fontein is liefst 26 meter hoog en 22 meter breed. Vergeet niet om een muntje in de fontein te gooien. Ik verbaasde mij echt hoeveel muntstukken er wel niet in liggen, maar heb het zelf uiteraard ook gedaan.

9. Spaanse trappen

De Spaanse trappen trekken jaarlijks veel toeristen. Wat mij betreft horen zij dus zeker bij de populairste bezienswaardigheden in Rome. Op zich niet zo bijzonder natuurlijk, een aantal brede trappen. Ga jij Rome bezoeken in het voorjaar? Dan is het echter een zee van gekleurde bloemen. Prachtig als je het mij vraagt!

10. Piazza Navona

We besluiten dit overzicht met het Piazza Navona, het bekendste plein in Rome. Op dit plein tref je in totaal drie fonteinen aan. De bekendste is die met de obelisk. Om deze obelisk tref je vier beelden aan, die verwijzen naar de rivieren de Donau, de Ganges, de Nijl en de Rio de la Plata. Als laatste tip wil ik je hier nog graag meegeven het Piazza Navona in de avond te bezoeken. Het is er dan ontzettend sfeervol en gezellig.

Sven de Ruiter

Jaren geleden besloten ik tijdens een weekendje weg naar Rome een uitstapje te maken naar Vaticaanstad. Deze kleinste onafhankelijke staat ter wereld ligt praktisch tegen Rome aan, waardoor je er zo bent. Wanneer ik terugdenk aan mijn eerste bezoek, krijg ik nog steeds kippenvel. Wat is het er prachtig.

Het Sint-Pietersplein, de Sint-Pieterbasiliek en de talloze musea zijn slechts een aantal bezienswaardigheden in Vaticaanstad. Om jou ervan te overtuigen om ook een bezoekje aan Vaticaanstad te brengen, heb ik deze website opgezet. Hier geef ik jou alle informatie over de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en ik heb nog een aantal tips voor je. Hopelijk doe jij er je voordeel mee!

Please follow & like us 🙂

Voordeligste Vaticaanstad City Cards